Andas med Gud

Idag är det bönsöndagen och jag har i min församling predikat om bön. (Predikan kan du finna via Rosengårdskyrkans facebooksida eller en skriven sammanfattning på Rosengårdskyrkans hemsida). I min predikan talade jag bland annat om bön som andning. Jag sa att bönen är för det kristna livet vad andning är för kroppen. Jag skulle här vilja utveckla den tanken något.

Att andas är något vi gör hela tiden oavsett om vi tänker på det eller inte. Andningen är där konstant. Utan andningen dör vi. I vissa lägen blir andningen mer påtaglig för oss, det kan vara vid ansträngning, och det kan vara vid sjukdom. Just nu är detta med andning något som vi kanske funderar på lite extra mycket eftersom covid-19 verkar påverka andningen för många människor. Att inte kunna andas ordentligt är en hemsk upplevelse. Att känna att man drunknar eller kvävs är starkt ångestframkallande. Om det går riktigt illa kan vi behöva hjälp med att andas.

Så länge andningen fungerar så tänker inte på den, men det är ändå värt att ibland lägga lite extra tid på andningen även om vi är friska. Det kan vi göra genom olika träningsmetoder. Vi kan djupandas, det finns de som rekommenderar att dagligen sätta av en stund för mer medveten andning för att andningen ska komma djupare och inte ligga för högt. När jag gick hos min röst- och talpedagog gick mycket av vår tid åt till andningen, för en felaktig andning gör talet jobbigt att lyssna på. Själv har jag en del problem med att jag lätt lägger andningen för högt – och då får jag inte tillräckligt med luft. Nyligen har jag börjat med en träningsform som heter Tikva, som bland annat går ut på att genom andning landa i kroppen. Den gör mig medveten om min andning och jag kan under dagen, kanske vid stressiga situationer eller när jag har haft ett för högt tempo, stanna upp, ta några djupa andetag och landa i mig själv. För mig har det också blivit ett sätt att återknyta kontakten med Gud. Jag andas in luft, och jag tömmer mina lungor. Jag andas in Gud och jag släpper ut det i mig som är stress, svåra tankar och problem. Det löser inte alltid saker direkt men det ger mig ett lugnare tempo att vila i.

Så om vi försöker översätta detta med andning till bön. Bön är relation med Gud, det är kontakt med honom. Min tro är att den finns där oavsett om jag tänker på den eller inte eftersom Gud har valt mig, och dig, och han finns hos oss hela tiden. Han ger oss liv. Men jag behöver också ibland be mer medvetet, jag vänder mig då till Gud i det som vi kanske i normalfallet kallar bön. Det kan jag göra helt kort i ett ”Tack” eller ”Hjälp”. Men jag kan, och behöver, vid några tillfällen av dagen sätta av en längre stund för medveten bön då jag lägger mitt liv inför Gud och berättar om det, och då jag ställer in mig på att medvetet lyssna på honom.

Jag kan såklart välja att bara vara i den omedvetna relationen med Gud, men det ger inte mitt kristna liv det som jag behöver för att kunna leva det. Och det märker jag om det går för lång tid mellan mina medvetna böner. Då tappar jag fokus och kontakt med Gud. Många gånger kan jag rätta upp detta själv genom att mer disciplinerat ägna mig åt bön och tid med Gud, men det kan också vara så att det blir för svårt. Och precis som det vid andningssvårigheter finns hjälp att få, så finns det hjälp att få om vi har problem med kontakten med Gud och med vår bön.

Om du känner att din bön inte funkar, kontakta en pastor, präst eller en andlig vägledare som du känner förtroende för. Någon som du kan samtala med. Som kan ge dig tips på vägen, och som du kan be tillsammans med. Om du vill får du gärna kontakt mig. Och ta gärna kontakt med mig om du har frågor eller funderingar kring denna text, eller om du kanske fått andra tankar om detta med andning och bön.

Vi hörs i veckan med mer tankar om bön.

Allt gott. Guds frid.
Sara, pastor i Equmeniakyrkan Helsingborg

6C58E356-8ABA-40C0-A086-4178ED674E85_1_201_a

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s